FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE RADIOAMATORISM

REGULAMENTUL CAMPIONATELOR

DE RADIOGONIOMETRIE DE AMATOR

INDIVIDUAL SI PE ECHIPE

Aprobat de CONSILIUL DE ADMINISTRATIE

CUPRINS:

  1. INTRODUCERE
  2. ORGANIZARE ȘI REGLEMENTĂRI DE ORDIN FINANCIAR
  3. DETALII TEHNICE
  4. REGULI PENTRU SPORTIVI
  5. CLASAMENTE FINALE

 

  1. INTRODUCERE
  2. A1. Aceste reguli sunt stabilite și folosite pentru Campionatele Naționale de radiogoniometrie de amator organizate de către Federația Română de Radioamatorism.

    A2. Se recomandă ca aceste reguli să fie aplicate și în competițiile și campionatele organizate de către cluburile și asociațiile sportive afiliate la F.R.Radioamatorism.

    A3.1. Radiogoniometria de amator, este un sport, la care participă fiecare concurent în mod individual, folosind un radioreceptor cu ajutorul căruia stabilește un traseu optim pentru descoperirea emițătoarelor ascunse în zona de competiție.

    A3.2. Competițiile de RGA sunt organizate pentru a verifica aparatura de concurs, pregătirea fizică și capacitatea de orientare în teren a sportivilor. Tehnica și abilitatea de orientare și concentrare sunt decisive în obținerea performanțelor.

    A3.3. Detaliile tehnice, orientarea în teren și tactica de concurs, aparține fiecărui sportiv.

    A3.4. Organizatorii competițiilor trebuie să respecte prevederile regulamentului și să respecte cerințele fundamentale ale sportului : cinstea și dreptatea

  3. ORGANIZARE ȘI REGLEMENTĂRI DE ORDIN FINANCIAR.

B1. Activități preliminare.

B1.1. Comisia centrală de RGA solicită, în scris sau prin alte metode, asociațiilor județene de radioamatorism propuneri – angajament pentru organizarea acestui concurs. Accepturile asociațiilor sau cluburilor presupune că au posibilitatea de asigurare a echipei de organizare, desfășurare și control al concursurilor, posibilități materiale, tehnice și administrative. Nedepunerea în scris a unui accept, va fi considerat ca un răspuns negativ.

B1.2. Având unul sau mai multe răspunsuri favorabile, Comisia centrală de RGA , va hotărî o singură asociație sau club care va organiza concursurile respective și va solicita organizatorului să ia următoarele măsuri:

    1. Stabilește un secretariat care se va ocupa de organizarea și desfășurarea Concursurilor următoare.
    2. Secretariatul va comunica tuturor județelor, locurile și datele de desfășurare ale concursurilor.

B2. Participare, finanțare și organizare.

B2.1.Fiecare club sau asociație sportivă poate înscrie la concurs un număr nelimitat de sportivi pentru fiecare categorie , pentru ambele competiții ( 3,5 și l44 Mhz ). Categoriile de participare sunt:

    1. Seniori. (barbati peste 20 ani)…….…M20
    2. Senioare . (femei peste 20 ani)…….…..F20
    3. Juniori ( 16 - 19 ani). …………….…...M19
    4. Junioare (16 - 19 ani)…………………..F19
    5. Juniori mici (max. 15 ani )…………….M15
    6. Junioare mici (max. 15 ani)……………F15
    7. Femei peste 35 ani ( 35 – 49 ani )……..F35
    8. Bărbați peste 40 de ani ( 40 – 49 )...…M40
    9. Femei peste 50 de ani………….………F50
    10. Bărbați peste 50 de ani ( 50 – 59 )…….M50
    11. Bărbați peste 60 de ani ………….…….M60

Se considera varsta implinita sau care urmeaza sa se implineasca in anul competitional .

Sportivi de la categoriile inferioare pot participa la categoriile superioare.

In cazul in care un club sau asociație sportivă inscrie mai multe echipe la aceeași categorie, trebuie să precizeze, in scris, componența nominală a fiecarei echipe, in momentul înscrierii.

Conducătorul echipajului trebuie să aibă peste 18 ani. Unul dintre concurenți poate avea calitatea de conducător al echipajului. Echipajul poate fi condusă și de către antrenor.

B2.2. Societatea organizatoare, va trimite în scris, invitații pentru participare la concurs , cu cel puțin două luni înaintea desfășurării lor, tuturor unităților afiliate la F.R.R. Societatea organizatoare, poate trimite invitații de participare și altor societăți, stabilite de comun acord cu președintele Comisiei centrale de RGA. Societățile care intenționează să participe la concurs vor trimite către Societatea organizatoare, o scrisoare în care se specifică numărul de concurenți, conducători, antrenori sau alte persoane care vor însoți echipa. Această scrisoare va fi expediată cu cel puțin 30 de zile înainte de organizarea concursului și nu va trebui să conțină alte informații.

B2.3. Nu mai târziu de 15 zile înainte de începerea concursului, societatea organizatoare va trimite în scris președintelui Comisiei centrale de RGA, și societăților care sau conformat prevederilor de la punctul B2.2. următoarele informații:

    1. Programul integral al concursurilor cu indicarea momentului și a locurilor de desfășurare a tuturor evenimentelor.
    2. Informații privind acomodarea, condițiile de cazare și masă împreună cu toate detaliile necesare.
    3. Informații privind facilitățile de călătorie, trasee, legături între mijloacele de transport, posibilități de deplasare de la aeroport sau gară la hoteluri sau locurile de întâlnire etc.

    4. Detalii tehnice:

    1. Alte informații utile despre echipamente necesare în concursurile RGA, etc.

B2.4. Se recomandă, ca societatea organizatoare să distribuie societăților înscrise documente cât mai complete pentru înscrierea participanților, care vor fi completate și returnate organizatorului cu cel puțin 24 de ore înainte de prima ședință a juriului de concurs.

B2.5. Societățile participante vor achita societății organizatoare taxele de participare pentru fiecare concurent. Taxele de participare vor fi stabilite pentru fiecare campionat sau concurs la suma de 1 Euro pentru fiecare concurent și probă de concurs.

B2.6. Societățile participante vor suporta cheltuielile de transport, cazare și masă pentru perioada concursurilor.

B2.7. Cheltuielile administrative și tehnice vor fi asigurate de către F.R.R.

B2.8. F.R.Radioamatorism va suporta cheltuielile de transport, cazare și masă pentru oficialii delegați de către federație.

B2.9. Societatea organizatoare va asigura condiții convenabile din punct de vedere financiar pentru diferite tipuri de cazare. Societățile participante pot să-și asigure singure cazarea, iar Societatea organizatoare trebuie să fie pregătită pentru a acorda asistență în caz de solicitare a acesteia.

B2.10. Campionatele naționale de RGA se vor organiza în fiecare an.

B2.11. Dacă este necesar, un reprezentant al F.R.R. se poate deplasa la Societatea organizatoare pentru a coordona pregătirile.

B3. Juriul de concurs.

B3.1. Juriul național va fi format din următorii membrii:

    1. un președinte al juriului
    2. un secretar al juriului
    3. un arbitru de start
    4. un arbitru de sosire
    5. arbitrii de la emițătoarele ascunse
    6. arbitrul de la stația de ascultare
    7. tehnicianul de concurs

B3.2. Președintele juriului va fi un membru al Consiliului de administratie sau un arbitru de RGA de clasă națională, numit de către Consiliu de Administratie. Arbitrii de la start, sosire, emițătoare, stația de ascultare, vor fi arbitrii de clasă națională și vor fi nominalizați de către Societatea Organizatoare. Secretarul juriului și tehnicianul, nu trebuie să fie arbitrii de clasă și sunt numiți de către Societatea organizatoare. Membrii Juriului vor fi selectați și propuși de către președintele Comisiei Centrale de RGA în cooperare cu Societatea organizatoare de pe lista cu arbitrii de clasă națională aprobată de F.R. Radioamatorism.

B3.3. Membrii unor echipe care nu concurează și sunt arbitrii de clasă națională, pot fi invitați să facă parte cu drepturi depline din Juriul național. Conducătorii și antrenorii care nu sunt membrii ai juriului, pot lua parte la întâlnirile juriului, dar nu vor avea drept de vot.

B3.4. Juriul național trebuie să se întâlnească cu o zi înaintea fiecărei competiții pentru ca să aprobe următoarele:

    1. timpul limită, care în raport de dificultatea terenului va fi între 100 – 140 de minute.
    2. succesiunea plecărilor în concurs, care a fost propusă de organizator

La sfârșitul fiecărei competiții juriul se va întâlni să discute și să valideze rezultatele.

B3.5. În cazurile contestațiilor sau a unor discuții contradictorii, hotărârea va fi luată prin vot deschis. In caz de egalitate la vot, președintele juriului va avea ultimul vot și va rămâne valabilă decizia sa.

B3.6. Deciziile Juriului sunt definitive și nu se pot schimba.

C. DETALII TEHNICE

C1. Detalii generale.

C1.1. Campionatele naționale de RGA vor fi organizate separat pe benzile de 3,5 Mhz. și 144 Mhz. Concursurile pe fiecare bandă se vor ține în zile diferite. Societatea organizatoare poate organiza simultan concursuri pe ambele benzi, pe trasee diferite și categorii de concurenți diferite.

C1.2. Fiecare concurent poate participa la ambele benzi sau numai pe o singură bandă de concurs.

C1.3. Este absolut interzis să dai sau să primești orice ajutor, de la orice persoană, inclusiv de la alți concurenți. Deasemenea este interzisă folosirea în concurs a oricăror mijloace de transport de către concurenți. Sancțiunea este descalificarea ambilor concurenți care au primit sau acordat ajutor.

C1.4. Concurenții vor evita degradarea sau distrugerea bunurilor din zona de concurs, ale altor concurenți sau terțe persoane.

C1.5. Sportivii concurează în toate competițiile pe riscul și pe răspunderea lor.

C1.6. In cazul unei furtuni sau altor calamități naturale, președintele juriului are dreptul de a întrerupe concursul și de a rechema concurenții în zonele de adunare.

C2. Detalii tehnice.

C2.1. Zona și terenul în care se organizează competiția va fi predominant împădurită. Diferențele de nivel nu vor depășii 200 m. Societatea organizatoare va alege prudent terenul, luând în considerare orice risc care poate fi dăunător sănătății concurenților. Vor fi evitate zonele cu autostrăzi, cale ferată, liniile electrice de înaltă tensiune, versanții abrupți, cu animale sălbatice, șerpi veninoși, etc. O zonă folosită mai recent de 24 luni pentru orice concurs RGA nu va putea fi utilizată în alt concurs.

C2.2. Nici un emițător nu va fi instalat mai aproape de 750 m. de la start. Distanța dintre două emițătoare nu va putea fi mai mică de 400 m. Distanța dintre start și sosire, luând în considerare trecerea pe la toate emițătoarele ascunse, va fi între 5 și 10 km. Arbitrul și operatorul vor fi bine ascunși în apropierea emițătorului și în nici un caz nu vor sta lângă emițător.

C2.3. La nu mai mult de 2 m. de fiecare emițător, se va instala un lampion colorat în culorile roșu și alb, pe care se va înscrie numărul emițătorului. De aceast lampion va fi atașat sau montat dispozitivul de înregistrare.Lampionul trebuie sa fie vizibil de la emitator.

C2.4. Cinci emițătoare ascunse, vor emite pe frecvențele de 3,5 sau 144 Mhz. în următoarea ordine:

În primul minut: ………… emițătorul nr. 1 va emite literele ….MOE

În al doilea minut:…………emițătorul nr. 2 va emite literele ….MOI

În al treilea minut:…………emițătorul nr. 3 va emite literele ….MOS

În al patrulea minut:……….emițătorul nr. 4 va emite literele ….MOH

În al cincilea minut:………...emițătorul nr. 5 va emite literele ….MO5

Această secvență se va repeta după al cincilea minut, când emițătorul nr l va emite în minutul 6 și așa mai departe.

Un al șaselea emițător va fi plasat la intrarea culuarului de sosire, se va comporta ca o baliză și va emite continuu literele MO.

Emițătoarele de 3,5 Mhz. vor folosi tipul de emisie A1A, iar cele pe 144 Mhz. vor folosi tipul de emisie A2A.

Viteza de transmitere va fi între 8 – 12 cuvinte pe minut.

C2.5. Toate emițătoarele de 3,5 Mhz. vor emite pe frecvențe cuprinse între 3510 și 3600 khz. Toate emițătoarele de 144 Mhz, vor emite în frecvențe conform planului Regional IARU. Toate emițătoarele, cu excepția balizelor vor emite pe aceeași frecvență. Balizele vor emite pe frecvențe semnificativ diferite de cea a emițătoarelor de concurs. Stabilitatea frecvenței va fi de 0,05 % sau mai bună. Emițătoarele de 3,5 Mhz. vor avea o putere radiantă între 3 și 5 wați.Emițătoarele de 144 Mhz. vor avea o putere radiantă nu mai mică de 0,25 W. și nu mai mare de 1,5 W. și o modulație între 60% și 90%, măsurată cu o precizie de 5 %. Se recomandă să existe câte un emițător de rezervă pentru a putea fi folosit în cazul defectării emițătorului de bază. Nu sunt admise diferențe mai mari de 5 secunde pentru lucrul emițătoarelor.

C2.6.Antenele fiecărui emițător vor avea caracteristică de radiație omnidirecțională. Polarizarea antenelor va fi verticală pentru 3,5 Mhz. și orizontală pentru 144 Mhz.

-Emițătoarele din teren vor fi pornite numai după ce toate receptoarele concurenților au fost depuse la start. -Emițătoarele vor fi oprite când timpul limită pentru ultima grupă plecată a expirat. Baliza va transmite în continuare, până când toți concurenții s-au întors din zona de concurs.

Pentru control, toate emițătoarele vor fi monitorizate și înregistrate pe toată durata concursului.

C2.7. Verificarea funcționării tuturor emițătoarelor se va face la start cu un receptor care are o antenă ne directivă. Concurenții vor fi convinși de funcționarea rețelei de emițătoare prin ascultarea recepției făcute la stația de control de la start.

C2.8. La fiecare competiție va fi montat un panou de afișaj care va cuprinde următoarele informații:

    1. timpul limită;
    2. frecvențele emițătoarelor;
    3. lista de start cu indicarea orei de start pentru fiecare concurent;
    4. o mostră a lampionului și a dispozitivului de înregistrare.
    5. emițătoarele care nu trebuie descoperite de către concurenții din fiecare categorie.

C2.9. În zona de concurs pot intra numai concurenții și persoanele oficiale. Pentru spectatori , vor fi amenajate zone speciale la start și sosire.

C2.10. Un SERVICE NET care folosește radiotelefoane, va fi asigurat de către Societatea organizatoare. Acesta va realiza legătura radio între start, sosire, arbitrii de la stațiile de emisie și va lucra pe o frecvență care să nu deranjeze receptoarele concurenților.

C2.11. La start și la sosire vor fi cronometre astfel așezate încât fiecare concurent să poată verifica veridicitatea timpilor înscriși pe taloanele lor de concurs.

C2.12. Societatea organizatoare va asigura un serviciu medical permanent, iar la SOSIRE un punct medical de urgență.

C2.13. Concurenții nu vor folosi medicamente interzise, iar Juriul va putea face verificări antidoping înainte și după concurs.

C2.14. Societatea organizatoare are responsabilitatea ca emițătoarele folosite să fie conforme cu prevederile regulamentului, să dețină , dacă este cazul, autorizarea de lucru în zonele de concurs și să fie operate doar de persoane autorizate.

C3. Întocmirea listelor de start.

C3.1. Procedura de întocmire.

` Ordinea de plecare se stabileste prin tragere la sorti.

C3.2. In cazul în care nu sunt un număr egal de sportivi pentru fiecare categorie, grupele la start pot fi formate din 1, 2, 3, sau patru concurenți.

C4. Întocmirea clasamentelor și decernarea premiilor.

C4.1. Vor fi întocmite clasamente individuale separate pentru fiecare bandă de concurs pentru următoarele categorii:

Pentru echipe vor fi întocmite aceleași clasamente numai dacă participă cel puțin șase echipe din categoria respectivă.

O echipa este formata din minim 2 sportivi.

Nu vor fi socotiți calificați concurenții care nu au descoperit nici un emițător în timpul limită.

Echipa care nu are cel puțin 2 concurenți calificați, nu va intra în clasament.

C4.2. Locul în clasamentul individual, pentru fiecare sportiv participant, este dat de numărul de stații descoperite și timpul cel mai scurt realizat. Se acordă titlul de campion numai dacă sunt înscriși și participă cel puțin 6 concurenți la categoria respectivă.

C4.3. Locul în clasamentele pe echipe va fi stabilit de suma numărului de stații descoperite și timpii realizați de către doi concurenți, calificați, care au avut cele mai bune rezultate în cadrul echipei respective.

C4.4. În cazul în care 2 sau mai mulți concurenți sau echipe au rezultate egale, aceștia vor împărții locurile apropiate.

C4.5. Concurenții care se vor clasa pe locurile I la fiecare categorie și probă, vor fi declarați, după caz, campioni naționali și vor primi medalii de aur, tricouri de campioni naționali și diplome cu locul I. Concurenții care se clasează pe locurile doi și trei, vor primii medalii de argint și respectiv de bronz și diplome.

C4.6. Echipele care se clasează pe locurile I la fiecare categorie, vor fi declarate echipe campioane naționale și vor primii cupe și diplome. Toți membrii echipelor respective vor primii diplome. Echipele clasate pe locurile II și III la fiecare categorie, vor primii cupe sau plachete și diplome.

C4.7. Societatea organizatoare este autorizată să ofere diplome de participare tuturor concurenților.

C4.8.. Participanțiilor în competiții li se pot acorda premii și cadouri de către Societatea organizatoare sau de către sponsori.

C5. Contestațiile.

C5.1. Orice contestație privind rezultatele competiției vor fi înmânate de către conducători, în scris, Președintelui Juriului național. Contestațiile vor fi făcute în în scris la cel mult o oră după anunțarea rezultatelor competiției. Contestațiile, vor fi verificate de către Juriul național iar hotărârea va fi adusă la cunoștința sportivilor în aceeași zi.

D. REGULI PENTRU CONCURENȚI.

D1. Echipamentul concurenților.

D1.1. Fiecare concurent se va prezenta la start cu echipamentul său personal:

    1. unul sau mai multe receptoare;
    2. antena sau antene potrivite;
    3. echipament de concurs corespunzător;
    4. baterie sau baterii potrivite;
    5. numere de concurs, care vor fi concepute încât să poată fi fixate pe fața și pe spatele tricoului de concurs.
    6. busolă sau radio busolă (opțional);
    7. planșetă pentru hartă (opțional);
    8. fluier (opțional).

D1.2. Concurenții pot folosi orice tipuri de receptoare sau de antene în timpul concursului, dar acestea nu trebuie să prezinte radiații parazite la mai mult de 10 m. Juriul poate cere testarea receptoarelor înainte de concurs și va interzice folosirea celor necorespunzătoare.

D1.3. Societatea organizatoare va asigura pentru fiecare concurent:

    1. un tichet de start care va fi folosit ca un card de identitate dealungul traseului competiției;
    2. o hartă a zonei de concurs. ARDF recomandă să fie folosite hărțile standard de orientare turistică la o scară de 1:20 000 sau mai bună. Punctele de start și sosire vor fi marcate pe hartă;

D2. Desfășurarea concursului:

D2.1. La sosirea în zona de start, concurenții vor depune receptoarele de concurs și pe cele de rezervă, la locul indicat de către arbitru, pentru fiecare echipă.

D2.2. Receptoarele împreună cu hărțile și tichetele de concurs, vor fi înmânate concurenților cu 10 minute înainte de startul lor.

D2.3. Concurenții vor pleca în traseu în grupe de maxim 5, la începutul fiecărui ciclu de emisiune, adică atunci când începe să lucreze emițătorul nr. 1. Grupele vor pleca în concurs din 5 în 5 minute.

D2.4. Fiecare grup va fi compus din maxim 1 senior, 1 junior, un veteran + 40 ani, o senioară, și un veteran + 50 de ani. Următoarea grupă va fi compusă din alte categorii.

D2.5. La start vor fi montate două culuoare cu o lungime între 50 și 250 de metri. Sfârșitul fiecărui culuoar nu trebuie să fie văzut nici de la start nici de la sfârșitul celuilalt culuoar. La intrarea pe fiecare culuar vor fi afișate categoriile de concurenți care vor pleca în concurs pe respectivul culuar.

D2.6. La semnalul de start, concurenții pot porni receptoarelor și vor alerga pe culuare până la capătul lor, de unde vor începe căutarea emițătoarelor din teren. Concurenții nu se vor opri în culuar decât în cazul unei defecțiuni de receptor.

D2.7. Dacă un concurent are o defecțiune la receptor, se poate întoarce la linia de start pentru a lua un receptor de rezervă. Cu această ocazie nu va discuta decât cu unul dintre arbitrii de la start. Timpul pierdut este pe seama concurentului ( nu se va da alt timp de start).

D2.8. Emițătoarele care trebuie descoperite de concurenți sunt următoarele:

-M20 vor căuta toate emițătoarele;……………………. -F20 vor căuta toate emițătoarele ;

-M19 nu vor căuta emițătorul nr. 3;……………………-F19 nu vor căuta emițătorul nr. 4;

-F 35 nu vor căuta emițătorul nr. 1;…………………… -M 40 nu vor căuta emițătorul nr. 5;

-F 50 nu vor căuta emițătoarele nr. 1 și 2;…………….. -M 50 nu vor căuta emițătorul nr. 2;

-M 60 nu vor căuta emițătoarele nr. 1 și 5;……………. -M15 nu vor căuta emițătoarele 3 și 4;

-F15 nu vor căuta emițătoarele nr. 5 și 1

-Organizatorul poate stabilii pentru unele categorii și altă variantă de descoperire a emițătoarelor.

Ordinea de descoperire a emițătoarelor este la libera alegere a concurenților.

D2.9. Descoperirea fiecărui emițător ascuns va fi marcată pe tichetul de concurs, de către fiecare concurent, prin sistemul de marcare stabilit de organizator.

D2.10. După ce concurentul a descoperit toate emițătoare stabilite pentru categoria sa sau cate a putut pentru a se incadra in timpul limitat va alerga la sosire folosind harta și semnalele balizei. Baliza nu trebuie marcată pe tichetul de concurs.

D2.11. Concurenții vor ajunge la linia de sosire intrând prin capatul unui culuar care va avea o lungime între 50 și 100 metri. Este interzisă intrarea pe culuar prin alte părți ale acestuia. Timpul de terminare al concursului va fi marcat pentru fiecare sportiv la trecerea liniei de sosire, numai daca a intrat prin capatul culuarului, și va fi anunțat imediat de către un arbitru. După trecerea liniei de sosire, concurentul va preda arbitrului tichetul de concurs. Pierderea sau nepredarea imediată a tichetului de concurs atrage descalificarea concurentului. Este recomandat ca între culuarele de start și de sosire să nu fie o distanță prea mare.

E.DISPOZIȚII FINALE

E1. Toate aspectele și problemele legate de aceste concursuri care nu au fost specificate în prezentul regulament, pot fi discutate și rezolvate de către Comisia centrală de RGA sau de către Juriul național pe timpul desfășurării concursurilor.

E2. Schimbarea sau modificarea unor prevederi ale prezentului regulament pot fi făcute de către Consiliul de Administratie, la propunerea Comisiei centrale de RGA.

E3. Nu pot participa la campionatele și competițiile naționale sportivii care nu sunt legitimați la un club sau asociație sportivă afiliată la F.R. Radioamatorism.

E4. In decursul unui an calendaristic, un sportiv poate participa la competiții în numele a cel mult două cluburi sau asociații. Perioadele de transfer sunt cele stabilite de către F.R. Radioamatorism.

E5. Sportivii care comit acte de indisciplină în timpul concursurilor pot fi sancționați cu descalificarea. Sportivii și antrenorii care aduc injurii juriului de concurs sau au un comportament necivilizat , pot fi sancționați cu retragerea dreptului de a mai participa în competițiile oficiale pe timp de unul sau mai mulți ani. Sancțiunea poate fi dată de către cluburile sau asociațiile de care aparțin sau de către Consiliul de Administratie al F.R.Radioamatorism.

 

Prezentul proiect de regulament a fost întocmit la Radioclubul Județean Hunedoara si de ing. Adrian Marcu în conformitate cu Regulamentul IARU ARDF și va fi trimis spre studiu și eventuale observații sau completări către mai multe cluburi și asociații din țară.